Din ce este compus un sistem fotovoltaic și unde îl găsesc
Deși efectul fotovoltaic a fost descoperit încă din 1839, aplicațiile în practica nu au fost posibile până în 1941 când a fost dezvoltată prima celulă fotovoltaica.
Dacă la început această tehnologie era mult prea scumpă pentru ca utilizatorul casnic să beneficieze de toate avantajele ei, cu trecerea timpului sistemele fotovoltaice au devenit din ce în ce mai accesibile. În fapt, sistemele fotovoltaice se ieftinesc cu 5% de la an la an iar cei ce se hotărăsc să-și instaleze un sistem de panouri solare își vor reduce substanțial costurile cu factura de energie. În plus datorită creșterilor de prețuri din ultima perioadă, investiția inițială va fi amortizată în aproximativ șapte ani de la data instalării unui astfel de sistem.
Elementele cele mai cunoscute care fac parte dintr-un sistem fotovoltaic sunt panourile solare, însă sistemul are și alte componente care fac posibilă alimentarea cu energie a locuinței dumneavoastră. În cele ce urmează vom povesti despre fiecare, pe scurt.
Panouri fotovoltaice
Panourile fotovoltaice cele mai cunoscute sunt panourile policristaline și panourile monocristaline. Deși panourile policristaline sunt mai ieftine, pe termen lung folosirea de panouri monocristaline este mult mai avantajoasă. Vă explicăm în cele ce urmează și de ce.
În primul rând panourile monocristaline au dimensiunea mai mică decât a celor policristaline acest lucru însemnând că vor necesita mai puțin spațiu pentru montare. În plus, panourile monocristaline sunt mult mai rezistente la căldură decât panourile policristaline. Acest aspect este extrem de important pentru cei care au un spațiu de montare limitat sau pentru cei care doresc montarea sistemului fotovoltaic pe acoperișul casei.
Un alt avantaj al panourilor solare monocristaline este acela că ele pot absorbi o cantitate mai mare de energie decât panourile policristaline acest lucru făcându-le ideale pentru zonele cu grad ridicat de umbrire dar și pentru zonele cu un grad de expunere la soare mai mare și cu un nivel de căldură ridicat .
În final menționăm că, față de gradul de eficiență de 18% al panourilor solare policristaline, panourile fotovoltaice monocristaline au un grad de eficiență de 24%. Diferența este neglijabilă dacă ne gândim la un singur panou fotovoltaic, însă atunci când vorbim de un sistem de panouri fotovoltaice diferența este una considerabilă.
Invertor solar
A doua componentă a unui sistem fotovoltaic este invertorul solar. Invertorul solar are rolul de a transforma curentul direct produs de panourile fotovoltaice în curent alternativ iar fără el panourile solare ar fi inutile.Invertoarele solare sunt de trei feluri: off grid, on grid și hibrid.
Invertorul solar off grid este soluția pentru cei care au case sau case de vacanță în zone izolate fără posibilitatea de conectare la rețeaua națională de alimentare cu energie electrică. Sistemele solare off grid sunt echipate cu acumulatori. Surplusul de energie produs de panourile solare este stocat în acumulatori în vederea folosirii ulterioare.
Invertorul solar on grid îi oferă utilizatorului posibilitatea de a injecta surplusul de energie produs de panouri în rețeaua publică de alimentare cu curent electric.
Invertorul hibrid este o combinație a celor două tipuri de invertor despre care am povestit mai devreme.
Smart meter sau contor inteligent
Spre deosebire de un contor clasic care măsoară cantitatea de energie electrică dinspre rețeaua de alimentare publică către consumator, un smart meter sau contor inteligent are dublu sens și va contoriza atât energia consumată, cât și energia produsă de proprietarul unui sistem fotovoltaic. Un astfel de contor este obligatoriu pentru cei care vor să devină prosumatori adică cei care au ales să-și monteze un sistem fotovoltaic on grid sau hibrid.
Alte elemente ce intră în componența unui sistem fotovoltaic complet sunt cablul solar și sistemul de prindere.
Menționăm că în piață există cablu solar cu conductor din aluminiu și cablul solar cu conductor din cupru. Vă recomandăm să optați pentru cablul solar cu conductor din cupru, întrucât cupru este un conductor mult mai bun de energie.
Sistemele de prindere variază și ele în funcție de locul în care veți amplasa sistemul fotovoltaic. Astfel, dacă aveți suficient spațiu puteți opta pentru ancorarea panourilor solare la nivelul solului iar dacă nu aveți o grădină suficient de mare, puteți alege să montați sistemul fotovoltaic pe acoperișul locuinței.
Din fericire ca și utilizator nu trebuie să achiziționați separat diferitele componente ale unui sistem fotovoltaic. Veți găsi cu ușurință sisteme fotovoltaice gata de instalare așa cum sunt sistemele complete de la Efurtun. Tot ce trebuie să faceți este să estimați consumul anual de energie pentru a vă da seama care este dimensiunea sistemului fotovoltaic ce s-ar potrivi nevoilor dumneavoastră. Dacă, ulterior instalării sistemului fotovoltaic, plănuiți să adăugați consumatori suplimentari ca de exemplu o mașină electrică sau un sistem de încălzire electric, nu uitați să includeți și acești consumatori în estimarea dumneavoastră de consum.
Sursa foto: pexels.com