Noi reglementări pentru acordarea autorizațiilor de construcție și urbanism

Apar noi schimbări în domeniul construcțiilor, care vor eficientiza semnificativ procesele de acordare a autorizațiilor de construcție și certificatelor de urbanism. Ministerul Dezvoltării a aprobat Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor – cel mai așteptat act normativ de către toți cei care își construiesc proiecte case. Principalul scop pe care îl prezintă este de a facilita promovarea unui cadru legal și coerent pentru planificarea și gestionarea teritoriului în conformitate cu interesele societății. De asemenea, sunt luate în calcul principiile dezvoltării durabile și sustenabile. Rolul codului este de a reuni toate actele normative importante pentru derularea corespunzătoare a etapelor de execuție și anume:

  • Legea nr. 350/2001, care stabilește amenajarea teritoriului și urbanismul;
  • Legea nr. 50/1991 în ceea ce privește autorizarea derulării lucrărilor de construcții;
  • Legea nr. 10/1995 care are în vedere calitatea în construcții;
  • Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice nr. 233/2016;
  • Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Locuinței nr. 839/2009.

Ce avantaje oferă Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor?

Adoptarea Codului vine în contextul în care s-au identificat foarte multe erori în ceea ce privește gestionarea și aplicarea actelor normative.

Avantajele pe care le oferă se adresează atât celor care optează pentru proiecte case, cât și specialiștilor care efectuează etapele de execuție. Printre ele se numră:

  • Reducerea timpului de așteptare pentru acordarea autorizației de construcție și a certificatului de urbanism.
  • Sporirea siguranței și a eficienței proiectelor de case, tocmai datorită integrării sistemelor digitalizate de monitorizare și gestionare a autorizațiilor.
  • Diminuarea timpului acordat pentru derularea procesului de construcție. Întârzierile sau erorile cauzate de sistemul birocratic nu vor mai reprezenta probleme greu de gestionat.

Registrul național al clădirilor – ce este și când va fi implementat?

Odată cu aprobarea Codului, s-a discutat și necesitatea implementării unui Registru Național al Clădirilor (RNC), care va trebui înființat de Inspectoratul de stat în construcții. RNC este practic o bază de date centralizată care conține informații oficiale despre toate clădirile din România, indiferent că fac parte din sectorul public sau privat.

Cetățenii vor avea la dispoziție toate informațiile de care au nevoie despre o clădire. Printre aspectele menționate în registru se numără:

  • Rezistența mecanică și gradul de stabilitate;
  • Nivelul de securitate la incendiu;
  • Măsurile de igienă, sănătate și protejare a mediului înconjurător;
  • Siguranța și accesibilitatea în exploatare;
  • Protecția împotriva zgomotului;
  • Economia energetică și izolarea termică;
  • Utilizarea sustenabilă a resurselor naturale.

Transparența totală în ceea ce privește construirea proiectelor de casă va duce la creșterea nivelelor de securitate și funcționalitate. Autoritățile locale și regionale, precum și alți actori interesați, pot accesa informații actualizate despre clădiri și pot lua decizii informate despre planificarea urbanistică sau evaluarea riscurilor.

Ce construcții nu au nevoie de autorizație?

Ideea construirii unei locuințe fără autorizație din partea autorităților pare imposibilă la prima vedere. Totuși, s-au adoptat câteva schimbări în ceea ce privește oferirea acordului de construcție și a certificatului de urbanism.

Iată care sunt cazurile în care nu ai nevoie de autorizație:

  • Conform unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, în mediul rural pot fi construite proiecte case mici, unifamiliale, doar cu înștiințarea primăriei. Construcțiile trebuie să aibă 150 mp.
  • În cazul în care stai la bloc, poți acoperi balconul, fără a mai solicita autorizație.
  • Dacă ai optat pentru o locuință, vei putea construi garaje, pergole sau bucătării de vară, fără a mai fi necesară o documentație riguroasă.

Domeniul construcțiilor vine cu noi reglementări, care au rolul de a eficientiza etapele de execuție și procesul de acordare a autorizației de construcții. Nu contează că e vorba de proiecte case mici sau de mari dimensiuni – e foarte important să ai în vedere prevederile juridice.

Apelează la o echipă de specialiști pentru a respecta întocmai cadrul legislativ!

Previous post Ce trebuie să știi despre garanția ferestrelor: sfaturi și informații utile pentru proprietarii de case
Next post 7 Tipuri de usi de exterior care te vor inspira