De ce să alegi casele pe structuri prefabricate din lemn

În domeniul construcțiilor rezidențiale, casele pe structură de lemn câștigă tot mai mult teren. Chiar dacă în alte sectoare au există temperări ale creșterii, domeniul caselor din lemn este pe trend ascendent, cererea pentru acest gen de construcții fiind din ce în ce mai mare. Nu este un fapt întâmplător ci rezultatul dorinței beneficiarilor de a se informa. Înainte de a decide ce tip de casă vor să construiască, aceștia se documentează serios și astfel descoperă avantajele caselor pe structură de lemn, atât în perioada de construcție, cât și în cea de exploatare.

Structurile prefabricate din lemn, motivul pentru care casele sunt construite mult mai repede

Casele pe structură de lemn care se construiesc acum sunt mult diferite de ceea ce însemnau casele de lemn în trecut. Tehnologiile au avansat, la fel și materialele obținute din lemn, casele rezultate fiind foarte trainice, solide și bine izolate termic. Lucrurile au evoluat și în ceea ce privește modul de construire. Nu mai vorbim de echipe care ridică pe șantier o casă tip timber frame cu materialele beneficiarului. Acum cei care fac astfel de case au propriile fabrici dotate cu echipamente moderne, iar mare parte dintre planșeele și pereții structurali sunt făcuți în fabrică, pe șantier executându-se doar montajul.

Sistemul are marele avantaj că timpul de construcție a casei pe șantier se reduce foarte mult. Cu cât gradul de prefabricare este mai mare, cu atât timpul de înălțare a casei este mai mic. Un alt avantaj este cantitatea mult mai mică a deșeurilor din șantier. Pereții și planșeele sunt prelucrați cu foarte mare precizie în fabrică, astfel că în șantier se potrivesc perfect, fără să fie nevoie de ajustări.

Acești producători căsute din lemn își doresc să realizeze cât mai mult din lucrări în fabrică pentru că acolo lucrează într-un mediu controlat, fără vreme nefavorabilă sau alte inconveniente pe care le aduce un șantier. Astfel, pe lângă reducerea timpului și un șantier mai curat, crește și calitatea elementelor structurale fabricate.

Lemnul, un material de construcții cu multiple avantaje

Folosirea lemnului pentru structura de rezistență a casei vine cu o serie de avantaje. Lemnul este un material rezistent, dar ușor, fiind de 3-4 ori mai ușor decât betonul sau cărămida. Casa rezultată va fi rezistentă, dar mai ușoară și de aceea comportamentul ei la cutremur va fi mult mai bun. Forța seismică este direct proporțională cu greutatea casei, deci o casă pe structură de lemn înseamnă o forță seismică aplicată mai mică.

Tot legat de comportament la seism, elasticitatea lemnului și sistemul cu cadre mari de lemn face ca întreaga casă să fie mult mai compactă. Ca urmare, pe pereții caselor pe structură de lemn nu se vor vedea acele crăpături specifice care apar pe pereții de zidărie în urma unui cutremur. Același lucru este valabil și în cazul zonelor în care sunt trepidații, cum sunt cele din apropierea șoselelor intens circulate sau a liniilor de cale ferată.

Faptul că lemnul este ușor are ca urmare și un spațiu util al casei mai mare. Pereții pe structură de lemn vor avea aceeași rezistență la o grosime mai mică decât cei de beton sau cărămidă și astfel, la aceeași amprentă la sol, casa din lemn va avea un spațiu util mai mare. Este o informație de interes mai ales pentru cei care vor să construiască în marile orașe unde terenurile sunt mici și trebuie valorificate cât mai mult posibil.

Iar la calități trebuie menționat că lemnul este un material natural, ecologic și regenerabil. Studiile au demonstrat că traiul într-o casă de lemn este benefic pentru sănătatea fizică și psihică a locuitorilor ei.

Pentru a avea o casă bună, trebuie ales un constructor cu experiență

Pentru a beneficia de timpul de construcție redus, acuratețe în realizarea montajului și prelucrării pereților și planșeelor trebuie colaborat cu constructori case din lemn prefabricate. Prefabricarea înseamnă existența unei fabrici, a unor dotări care permit efectuarea unor lucrări deosebite, înseamnă experiență și continuitate în domeniu.

Pe lângă un arhitect care să se identifice cu ideile voastre privind casa ideală, atât estetic, cât și funcțional, aveți nevoie de un constructor care să cunoască tehnologia modernă de fabricare a caselor pe structură de lemn și care să aibă dotările necesare care să facă din perioada de șantier una cât mai scurtă și lipsită de surprize neplăcute.

Sursa foto: litarh.ro

Photo Green facade Previous post Rolul fațadelor verzi în eficiența energetică
Next post Cum să-i ajuți pe copii să rezolve probleme cu ajutorul jucăriilor educative de la Hobik Toys