Importanța întreținerii adecvate pe timp de iarnă a sobelor cu coșurilor de fum

Dacă există un lucru de care putem fi siguri, acesta este scurgerea timpului. Anotimpurile vor veni unul după altul, iar curățarea sobelor cu cosuri de fum nu trebuie amânată.

Cu cel puțin două luni înainte de venirea iernii este recomandat să faci o verificare completă a hornului, astfel încât să poți remedia orice problemă identifici. Mai multe informații despre cosuri de fum gasesti aici.

Ce probleme pot apărea dacă este neglijată verificarea sobelor cu cosuri de fum

Curățarea anuală a sobelor cu coșuri de fum este una dintre sarcinile care nu trebuiesc neglijate. Variațiile de temperatură îngheț – dezgheț ce apar în timpul sezonului rece au efecte similare în majoritatea situațiilor. Așa cum protejăm plantele și țevile de apă, la fel trebuie să protejăm și instalațiile de coșuri de fum. Odată înțelese pericolele unor coșuri de fum ce nu sunt curățate sau montate corespunzător, inspecția anuală înainte de venirea frigului va deveni un obicei respectat și efectuat cu cea mai mare responsabilitate.

Existența oricăror fisuri în zidăria de la sistemul de coșuri de fum permite infiltrarea apei, care va îngheța atunci când temperaturile vor scădea sub zero grade. Așa cum am învățat cu toții la școală, apa își mărește volumul atunci când îngheață. Deoarece spațiile sunt foarte mici, ea își va face loc prin împingerea materialelelor din jur, distrugând mortarul, cărămizile și, în final, toată structura hornului. Ciclul de îngheț – dezgheț va duce la niște coșuri de fum instabile, care se pot prăbuși ori pot bloca evacuarea adecvată a fumului și a gazelor toxice obținute prin arderea lemnelor.

Iată care sunt principalele operațiuni care trebuiesc efectuate pentru întreținerea sobelor cu coșuri de fum

1.      Repararea zidăriei

Orice modele de coșuri de fum realizate din cărămidă sunt supuse uzurii, în special din cauza intemperiilor și a variațiilor de temperatură. Înainte de sosirea iernii, trebuie să fie realizate toate reparațiile la zidărie, pentru a evita apariția umezelii. În plus, zidăria nereparată se va deteriora și mai tare dacă va continua pentru încă un sezon în aceeași stare. Mortarul crăpat sau lipsă trebuie înlocuit de urgență, nu doar pentru a preveni umezeala, dar și pentru a reface structura de rezistență a hornului.

2.     Repararea căptușelii interioare a coșului de fum

În interiorul hornului se află o căptușeală interioară, care este o componentă esențială a oricărui model de coșuri de fum. Aprinderea focului în sobă poate duce la apariția unor incendii periculoase atunci când căptușeala hornului este compromisă. Chiar și cea mai mică fisură ori depunere de creozot poate duce la uzura continuă a coșului, iar efectele sunt nu doar grave ci și greu de remediat. Costurile de înlocuire completă a modelelor de coșuri de fum avariate sunt destul de mari, în timp ce o inspecție de specialitate este mai mult decât accesibilă din punct de vedere financiar.

3.     Reparații la coroana (capacul) coșului

Plăcile albe din capătul exterior al coșului de fum se numesc coroană sau capac. Acestea au rolul de a opri intrarea apei pe coșuri de fum și, implicit, menținerea la distanță a umezelii. Apa, gheața, zăpada și chiar razele soarelui pot deteriora coroana montată la coșuri de fum, din acest motiv trebuie reparată sau înlocuită oricând este nevoie.

Inspecțiile anuale ale sobelor cu coșuri de fum nu sunt doar un moft sau o cheltuială inutilă. Pe lângă prelungirea duratei de utilizare a instalației de încălzire, verificarea modelelor de sobe cu coșuri de fum protejează casa și siguranța familiei. De asemenea, va ajuta la realizarea unor economii importante pe termen mediu și lung, deoarece este mult mai ușor să repari daune minore, decât să faci lucrări de structură. Alege un cos de fum inox pret accesibil de la CosuriFum.

Previous post Coama: ce este și ce rol are în cadrul unei clădiri?
Next post TOP Motive pentru care merită să investești într-un șemineu pentru living