Povestea… Palatului Maurice Blank din Bucuresti
Palatul Maurice Blank din strada Tudor Arghezi nr. 9, reşedinţă a unuia dintre cei mai importanţi bancheri ai României moderne, este celebru pentru că a fost timp de peste 70 de ani sediul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.
Palatul este pune în evidență stilul neocalsic francez și s-a consacrat drept una dintre bijuteriile arhitecturale ale capitalei.
Nu şi-a găsit cumpărător de aproape 3 ani de când a fost scos la licitaţie de Artmark Historical Estate.Clădire pusă la vânzare in SUA. Preţul de pornire a rămas acelaşi, 5,5 milioane de euro, valoarea sa fiind stabilită între 6,5 şi 7,5 milioane de euro (sursă: Bucharest Nation).
Trebuie știut că această clădirea de la intersecţia străzilor Tudor Arghezi şi Blânduziei a luat fiinţă în 1891, sub viziunea primului ei proprietar, din mâna şi proiectul celebrului arhitect elveţian Louis Pierre Blanc (1860 – 1903).
Înainte de 1989, impunătoarea construcție era supranumită, în… șoaptă, ce-i drept, „Palatul visului american”…
Louis Pierre Blanc a fost un arhitect elvețian, proiectantul unor clădiri publice monumentale, reprezentative pentru arhitectura urbană de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Cele mai numeroase clădiri proiectate de către el au fost construite în București.