Templul lui Ramses al III-lea, supranumit „templul mileniilor”…

Foto 1: Hieroglife scrise pe peretele Templului Mortuar al lui Ramses al III-lea la Medinet Habu în Cisiordania Luxor, Egipt. (1187-1156 î.Hr.)

Medinet Habu este numele care a fost dat anticului Templu Mortuar al lui Rameses III care este situat pe Cisiordania din Luxor în Egipt. Ramses al III-lea (decedat în 1156 î.Hr., Theba), rege al Egiptului antic (a domnit 1187-56 î.e.n.) care și-a apărat țara împotriva invaziei străine în trei mari războaie, asigurând astfel liniștea întregului teritoriu…

Construcție ce întrece mileniile și… uimește… Templul lui Ramses al III-lea pune în lumină o importantă perioadă a Noului Regat. În afară de dimensiunea sa și importanța arhitecturală și artistică, templul mortuar este probabil cel mai bine cunoscut ca sursă de texte și simboluri inscripționate care grăiesc vremurilor despre apariția și înfrângerea marilor popoare în timpul domniei lui Ramses al III-lea.

Templul, având circa 150 m lungime, seamănă îndeaproape cu templul mortuar din apropierea mormântului lui Ramses al II-lea (Ramesseum). Incinta lui măsoară aproximativ 7000 m2. Zidurile sale sunt bine conservate și este înconjurat de o incintă masivă stil „mudbrick”, care ar fi fost fortificată. Intrarea originală este printr-o poartă fortificată, cunoscută ca „Migdolului” (o trăsătură comună arhitecturală specifică cetății asiatice).

În interiorul incintei, la sud, sunt capetele lui Amenirdis I, II și Shepenupet Nitiqret, două prințese egiptene, care au avut titlul de „Divin Adoratrice lui Amun”.

Descrierea templului: Un coridor lung duce într-o curte deschisă, căptușită cu statui-coloane ale lui Ramses III și Osiris pe de o parte, și coloane stil „uncarved” pe de altă parte. Alt coridor duce într-o sală de peristil, unde se pot vedea alte statui-coloană ale lui Ramses. Urmează o rampă care duce, printr-un portic, spre al treilea coridor, apoi în sala mare Hipostilă (care și-a pierdut acoperișul).În interiorul structurii templului a existat și o biserică, dar a fost eliminată. Unele dintre sculpturile din peretele principal al templului au fost modificate de către sculptori profesioniști.

Ramses al III-lea a fost al doilea faraon din Dinastia a XX-a ( a trăit cca. 1221 – 1155 î.Hr. ). Este considerat ultimul suveran important al Noului Regat. A domnit 31 de ani, dar perioada este controversată (sunt minim nouă variante), cel mai probabil între 1186 – 1155 î.Hr. În decursul lungii sale domnii a purtat numeroase războaie cu vecinii săi din Libia și a respins decisiv cel puțin un atac venit din partea Popoarelor mării. Pe plan intern a încercat, fără să reușească pe deplin, să eradicheze din administrație flagelul corupției. A fost un ultim mare constructor, ridicând temple noi și reparându-le sau recondiționându-le pe cele mai vechi.

Rămân în istorie două episoade memorabile din perioada Domniei sale: prima grevă documentată din istorie,care a avut loc pe șantierul muncitorilor la mormintele din Valea Regilor în Deir el-Medinah și „Complotul din harem” descoperit în ultimul său an din viață (faraonul însuși moare în cursul procesului) amenințând succesiunea moștenitorului desemnat la tron (Ramses al IV-lea) în favoarea prințului Pentaure susținut de complotiștii de pe lângă regina Tiyi .

 Sursa foto: Archaeology News & Aliens, wikipedia

Previous post Abatia cisterciana Carta- un lacas minunat!
Next post Acesta este cel mai vechi ceas functional din lume