Acesta este cel mai vechi ceas functional din lume
Ceasul astronomic din Praga ( în cehă Pražský orloj) a fost instalat în 1410. Azi este considerat a fi cel mai vechi ceas funcțional din lume.
Ceasul astronomic din Piața Orașului Vechi s-a consacrat drept una dintre atracțiile de top din Praga.
Potrivit legendelor, presupusul autor al acestei capodopere ar fi fost orbit intenționat (ochii i s-au ars) după ce lucrarea a fost terminată, așa că nu a putut-o reproduce în altă parte.
*** Ceasul se animă în fiecare zi până la ora 21: cei 12 apostoli defilează deasupra cadranului superior ce servește la citirea orei (este un cadran având 24 de ore) și afișează de asemeni poziția Soarelui și a Lunii în timp ce cadranul inferior afișează numele sfântului sărbătorit în ziua respectivă iar în același timp și semnele astrologice. În acel moment Praga depindea de Universitatea din Louvain și acest fapt explică existența unui orologiu asemănător dar fără figurile automate în catedrala din Saint-Omer.
Acest ceas a cunoscut mai multe reparații din momentul creării sale în secolul al XV-lea, dintre care una din cele mai importante a avut loc în anul 1948 după ce fusese incendiată de germani în timpul retragerii lor din Praga în 1945, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. A fost din nou reparat în anii 1994 și 2006.
Ceasul astronomic din Praga este decorat în partea sa superioară de patru figuri alegorice reprezentând, în ordine și de la stânga la dreapta, următoarele:
–Vanitatea, ținând în mână o oglindă;
–Zgârcenia, reprezentată printr-un comerciant evreu (ce a fost reprezentat în mod voit având nasul încovoiat) ce-și ține punga în mână;
–Moartea, un schelet ce anunță orele trăgând un clopot și ținând în mâna stângă o clepsidră;
–Invidia (sau dorința de acaparare a bunurilor străine) reprezentată sub forma unui prinț turc cu o mandolină.
* Pitorescul oraș Praga, capitala Cehiei, este recunoscut pentru comorile arhitecturale păstrate intacte încă de la fondare. Centrul vechi istoric este inclus în Patrimoniul UNESCO, încă din anul 1992. Supranumit şi “Oraşul celor 100 de turnuri” sau “ Oraşul de aur”, este unul dintre marile orașe-centre culturale din lume care gazduiește, anual, numeroase evenimente europene și internaționale.
foto: Facebook, ziare.com