Fermecatoare peste veacuri: Cisnadioara/Michelsberg. Cel mai vechi monument de arhitectura in stil romanic pur din Transilvania
Biserica din deal, aflată azi în proprietate comunală, este una dintre puţinele mărturii aproape neschimbate ale perioade romanice de construcţie din Transilvania.
Mica bazilică cu trei nave de un pitoresc unicat, xaew farmecă peste veacuri, a fost ridicată probabil înainte de anul 1223.
Portalul de vest cu patru retrageri succesive prezintă sculpturi în piatră deosebit de frumoase. Interiorul clădirii, care astăzi adăposteşte doar un memorial dedicat celor căzuţi în Primul Război Mondial, impresionează prin stilul său contemplativ. Din ansamblul fortificat s-au păstrat doar ruine ale zidului de incintă şi turnurile lui de apărare. La fel de impresionantă este şi biserica parohială din sat, din ale cărei sisteme de fortificaţie s-a păstrat doar turnul de vest cu cat de apărare. Biserica sală în stil baroc a fost construită în anul 1764 pe fundaţiile unei construcţii anterioare gotice. Mobilierul interior, cum sunt stranele şi tribunele datează din diferite perioade ale barocului şi este decorat cu picturi rural-florale.
Așezarea
Legenda povestește că înainte de căsătorie bărbaţii din Cisnădioara trebuiau să împingă o stâncă mare până sus, la biserica fortificată. Treabă deloc uşoară, căci cetatea este cocoţată tocmai pe vârful unui deal. Pietrele adunate astfel erau rostogolite peste duşmani, în caz de atac. O parte a acestei tradiţii încă este respectată astăzi. Mulţi tineri încă mai trudesc în ziua nunţii să urce bolovani uriaşi la cetate, pentru a-şi răscumpăra mireasa furată de la nuntă (un alt vechi obicei laic).
În centrul fortificaţiei aflate deasupra satului se găseşte una dintre cele mai vechi biserici din ţară, ridicată între 1200 şi 1250. Două scări săpate în grosimea zidurilor masive urcă la rămăşiţele turnurilor care nu au fost niciodată terminate.
Zidul de incintă din jurul bisericii – prevăzut cu un turn de vest și cu un turn de poartă interior (ulterior refăcut) – a fost ridicat în doua jumătate a secolului al XIII-lea, cu drum de strajă zidit și creneluri. Înălțimea zidurilor este între 4 și 6 metri la exterior și 2 până la 3 metri pe interior. Pe latura nordică a existat un turn care era amplasat la câțiva metri spre exteriorul zidului incintei, care era legată de acesta prin intermediul unei punți mobile. În interiorul incintei sunt menționați încă din anul 1850 bolovani rotunzi, care se văd și astăzi, folosiți pentru a fi aruncați peste ziduri. Există și o legendă a locului care spune că fiecare fecior înainte de nuntă trebuia să ducă un astfel de bolovan în cetate pentru a-și demonstra puterea
Cisnădioara a fost unul dintre puţinele sate din Transilvania locuite aproape exclusiv de către saşi până după 1989.
Plimbările muzicale de la Cisnădioara:
„Plimbările muzicale de la Cisnădioara“ sunt una din ofertele culturale estivale din împrejurimile Sibiului. În fiecare duminică la ora 17:00, de la sfârșitul lui iunie până la sfârșitul lui august, în biserica barocă din centrul Cisnădioarei are loc un concert al unui ansamblu muzical. Concertele, inițiate în 2007 ca un mic eveniment, au devenit în ultimii ani o atracție foarte îndrăgită. Dacă la început artiștii sau ansamblurile muzicale renumite erau invitați la acest eveniment, între timp, nu mai este nevoie de invitații, căci această serie de concerte a devenit o destinație de top din sudul Transilvaniei – și este o onoare pentru un artist să participe la evenimentele din cadrul „Plimbărilor muzicale de la Cisnădioara“. La încheierea fiecărui concert, comunitatea evanghelică din Cisnădioara invită participanții în grădina primitoare a parohiei, la o cafea și hencleș.
foto: Flavius Oprea, Ovidiu Șopa, wikipedia