Bloc florentin in miez de Bucuresti
Un bloc UNICAT în București, înnobilat cu pitorescul stilului florentin (cu ceva influențe maure). La intersecția “Aristide Demetriade” cu “George Vraca”, în apropiere de Cișmigiu.
Fură privirile oricui: O bijuterie arhiteconică ce aduce diversitate, noblețe, inspirație dar, din păcate, fără o restaurare corespunzătoare care să scoată în evidență povestea acestui bloc.
Încă un caz care trage un semnal anume: ar trebui și o bază legislativă pentru reglementarea firmelor care sunt la baza clădirilor cu statut de monument istoric, fiindcă nu există o coerență din punct de vedere al culorii sau al fondului, ca să nu mai vorbm și deimplicare autorităților, cot la cot cu specialiști în domeniu care să monitorizeze asemenea frumuseți și modul în care valoarea lor este păstrată prin vremuri…
*Stilul florentin este din ce în ce mai utilizat de designeri internaţionali, cu atât mai mult cu cât se constată, în acest an, o reintroducere în tendinţe a stilului clasic în toate formele sale. Stilul florentin din punct de vedere arhitectonic înseamnă o combinare a stilului antic cu stilurile bizantin şi roman.
Stilul florentin face parte din cel renascentist, Renaşterea fiind curentul care şi-a pus amprenta asupra Italiei, a Franţei şi nu numai, apărând astfel construcţii fascinante, decorate cu piese elegante, cu detalii atent executate.
*Romanicul florentin este stilul arhitectural romanic care s-a dezvoltat la Florența, între secolele XI și XIII, cu personaje extrem de ciudate. Stilul romanic florentin s-a răspândit parțial doar în mediul rural al orașului, care în al XII-lea s-a extins într-o zonă teritorială limitată, într-o perioadă în care puterea economică și politică și influența culturală a Sienei, Lucca și Pisa.
Cel mai evident element al acestui stil este compartimentarea fațadelor caracterizată prin prezența arcurilor rotunde oarbe sprijinite pe semicoloane, prin pătrate geometrice, obținute din incrustări de marmură, care împart suprafața în funcție de modularitatea complexă și de ferestre sau edicule în general surmontat de timpane.
Aceste elemente, împreună cu bicromismul (alb și verde), cu un caracter geometric și ordonat și supuse ordinii arhitecturale, amintesc clasicismul și cu referire la incrustările de marmură care acopereau numeroase arhitecturi romane.
Foto: Laura Safta/ Case vechi- Facebook