SMART DE TOT: Usa sacristiei Bisericii Fortificate din Biertan

Tehnică, ingeniozitate, meșteșug, artă… Oare cine ar mai face azi așa ceva?! Construcții… „SMART”? Priviți aici…!

Din păcate, mulți habar nu au. Undeva, în miezul  feeric al Ardealului, dăinuie un loc fermecat- Biertanul. Locul unde, înfruntând măsura vremii, “trăiește” mai presus de legendă sau amintiri, o ușă celebră- Ușa sacristiei bisericii fortificate din Biertan.

Pitoreasca usă a fost construită în 1515 de meșterii din zonă și a devenit faimoasă la începutul secolului 20, când la expoziția Mondială de la Paris *(1910), a fost premiată.

Este o ușă încărcată de simboluri, „prag” între Cer si Pamant, cu totul aparte pentru ca are un sistem de încuietori pe cat de complicat, pe atât de ingenios – 19 la numar. Pentru a acţiona sistemul se utiliza o cheie pentru 4 din cele 19 încuietori și o manivelă pentru celalte 15. Când erau acționate, toate aceste mecanisme pătrundeau în niște suporți metalici prinși în zid.

Cele 19 încuietori se împart astfel: 3 în stânga, 3 în dreapta, 3 sus și 7 pe încuietoare, acționate simultan de o singură cheie.

Meşterul Johannes Reichmuth din Sighişoara este cel care a inventat minunea si sub indrumarea caruia s-a realizat, în jurul anului 1515, uşa sacristiei bisericii ( camera sacristiei adăpostea tezaurul bisericii şi al comunităţii locale în vreme de asediu ).In aceasta camera inca mai exista piese ale mestesugarilor transilvaneni, tablouri, cani si potire in stilul Renasterii.

Biertanul, un loc de poveste, face parte dintre primele asezări germane din Transilvania fiind cuprins în cele două „Scaune” – Mediaș și Șeica – în Diploma Andreeană din 1224.Din totalul de aproape 300 biserici fortificate construite între secolele XV si XVI, biserica din Biertan și-a conservat foarte bine aspectul inițial. Acest edificiu se ridică pe un deal în mijlocul locaității, în centrul văilor molcome ce leagănă miezul Ardealului.

foto: Facebook

Previous post RECORD: Aproape 11.000 de locuinte tranzactionate in 2021 in judetul Brasov
Next post Stiute si nestiute despre… CARAMIDA. Cea mai veche forma dateaza din 7500 i.Hr.