Gara de Sud- Ploiesti- o poveste cu arhitecti straini si capete incoronate, ajunsa sub „papucul” stilului sovietic. Imagini INEDITE din timpul bombardamentului

Gara de Sud din Ploiești, important nod feroviar la nivel național, a fost construită de arhitectul german Henry Strousberg și francezul Henry Gavand. Gara a fost inaugurată în anul  1872 .

Potrivit mărtriilor istorice, în 1894, gara a fost extinsă de arhitectul N.Mihăescu ( se spună că semăna izbitor cu gara din Verona).

Pe 31 mai 1944 a fost bombardată.

”… Graţie căii ferate, dintr-un oraş de provincie, tradiţional şi profund religios, Ploieştiul a devenit unul cosmopolit, cu adevărat european. Iar gara a fost poarta de intrare a acestui suflu nou în viaţa urbei şi, datorită numeroaselor vizite pe care le-a primit, a fost tribuna politică a vremii şi, uneori, chiar centrul lumii: Țarul Alexandru al II-lea şi Marele Duce Nicolae au venit, de pildă, la Ploieşti, în mai 1877, în contextul declanşării războiului ruso-româno-turc. Acest articol adună însă mai cu seamă istorii privind legătura dintre regalitatea română şi gara Ploieşti;căci timp de aproape şapte decenii, între 1872 şi 1938, trenul a fost mijlocul de deplasare favorit al familiei regale, iar spaţiul ploieştean a fost zona cea mai tranzitată de monarhi în călătoriile pe care aceştia le-au întreprins, în special din momentul stabilirii reşedinţei de vară la Sinaia. Stop-cadru:la un moment dat, mai marii oraşului, sătui de atâtea sosiri şi plecări de trenuri oficiale, care reclamau prezenţa lor în gară, decid să boicoteze „corvoada”;aşa că poliţia locală trece la sechestrări şi arestări, ca să se asigure că înalţii oaspeţi – în trecere cu trenul prin Ploieşti – vor avea totuşi parte de o primire pe măsură”, memorează Historia.ro.

 Reconstrucția edificiului s-a realizat între anii 1956-1959, din păcate, însă, noua formă poartă… și acum… un accentuat stil… sovietic.

A urmat o amplă… renovare, demarată după anul 2000, când s-au pus termopane și gresie nouă. Dar parcă prea puține elemente, și poate, sala mare, unde sunt situate casele de bilete, mai amintesc de somptuozitatea și farmecul clădirii inițiale.

* Gara se află pe Mgistrala CFR 500care asigură legătura dintre București și Moldova.

Gara Ploiești Sud are 7 linii cu 3 peroane acoperite, 2 linii cu 2 peroane neacoperite și o linie cheu cu peron neacoperit.

Sursa foto: Vali Cristian/ Societatea Culturala ATOM Ploiesti
Previous post Studiu Colliers: Tranzactii record cu terenuri pentru rezidential si comercial in 2021
Next post RECORD: Aproape 11.000 de locuinte tranzactionate in 2021 in judetul Brasov