Este importantă ventilația pentru casele noastre?

Ventilația se referă la schimbul de aer interior și exterior. Fără o ventilație adecvată, o casă de altfel bine izolată și etanșată va sigila în interior poluanții nocivi, cum ar fi monoxidul de carbon și umiditatea – lucruri ce pot deteriora o casă.

O ventilație adecvată ajută la menținerea unei case eficiente din punct de vedere energetic, sigure și sănătoase.

De ce să ventilați?

– Gazele de la aparatele de ardere, cum ar fi aragazul, soba și șemineul, se pot acumula într-o casă slab ventilată și ne pot amenința sănătatea și siguranța.

– Umezeala excesivă în casă poate de asemenea, să ne pună în pericol sănătatea și poate

duce la creșterea mucegaiului, deteriorarea izolației și chiar daune structurale.

– În plus, nivelurile ridicate de umiditate pot face echipamentele de răcire să lucreze mai mult, ducând la facturi de energie mai costisitoare.

Aerisirea unei case combină aspecte fizice ale casei cu tehnici pe care le puteți completa chiar și după faza de construcție. Conductele și ventilatoarele de evacuare pot elimina gazele de combustie dintr-o locuință. În plus, există multe modalități prin care poți preveni umezeala care intră și se acumulează în casa ta. 

Ce să alegem?

Există trei tipuri de ventilare în locuințe:

  1. Ventilația naturală este mișcarea necontrolată a aerului prin ferestre, uși sau fisuri din casă. Aceasta a fost cea mai des-întâlnită metodă de ventilare, permițând aerului proaspăt să înlocuiască aerul interior într-o casă – se folosește în majoritatea caselor mai vechi.

2. Ventilația punctuală (sau locală) controlează mișcarea aerului utilizând ventilatoare de evacuare localizate în puncte menite să îndepărteze rapid poluanții și umezeala, chiar de la sursă. Gospodăriile folosesc astfel hote de gătit și ventilatoare de evacuare pentru baie.

Acest tip de ventilație este de obicei utilizată împreună cu una dintre celelalte strategii și poate fi folosită pentru a îmbunătăți eficiența ventilației naturale. Dacă atât ventilația locală, cât și cea naturală, împreună, nu îndeplinesc toate nevoile de ventilație – tocmai de aceea ar trebui să luați în considerare o ventilație pentru întreaga casă.

3. Unitățile de ventilație pentru aplicații rezidențiale – potrivite pentru întreaga casă familială/apartament, presupun utilizarea unuia sau mai multor ventilatoare și sisteme de conducte menite să evacueze aerul învechit și să furnizeze aer proaspăt în locuință. Casa se bucură astfel de un sistem ce asigură o ventilație controlată și uniformă în întreaga locuință. Acestea pot fi doar de evacuare (bazându-se pe lipsa etanșeității din clădire pentru

aer proaspăt), numai de alimentare (bazându-se pe scurgerile de aer din clădire pentru evacuarea aerului stătut), sau sisteme echilibrate care includ atât evacuarea, cât și aerul proaspăt, prin componenta de admisie.

Acestea din urmă pot oferi și funcția de recuperare de căldură, cu o eficiență de până la 95%! Cere acum mai multe detalii la CaseCalduroase.ro și primește o ofertă personalizată pentru ventilația casei!  

sursa foto: Atrea

Previous post De cât timp este nevoie pentru instalarea izolației de celuloză?
Next post Clotilde Armand: Zona protejata din Soseaua Kiseleff intra in vizorul dezvoltatorilor imobiliari; ce decizia a luat edilul