aSpace a publicat cel mai comprehensiv Raport local despre piata de Co-working din Romania
Pandemia de COVID-19 a provocat o serie de schimbări majore în industria birourilor, ca urmare a faptului că cei mai mulți dintre angajați au fost obligați să lucreze de acasă în perioada de urgență. În acest context, echipa aSpace a derulat în perioada iulie-august, un raport asupra industriei de co-working din România, pe baza datelor aferente primului semestru din anul 2020. Întocmirea raportului s-a realizat cu sprijinul: EY, Colliers, Kinstellar, Adval Asset Management și Keysfin. Scopul acestuia este de a oferi o perspectivă mai clară asupra conceptului de co-working din România, dar și asupra schimbărilor din industrie generate de pandemia Covid-19.
În raport sunt prezentate și analizate informații privind: evoluția pieței de co-working la nivel național, modul în care a afectat pandemia furnizorii și utilizatorii spațiilor de co-working, avantajele și dezavantajele spațiilor de co-working în comparație cu birourile tradiționale sau munca de la distanță, modalitățile de dezvoltare a companiilor din industrie, și care sunt așteptările clienților de la spațiile de co-working.
”Crearea unui raport anual a venit ca o necesitate în primul rând pentru noi, operatorii de spații de co-working, pentru a înțelege trendurile pieței și cum putem răspunde nevoilor tot mai diverse ale clienților noștri. Ne dorim să facem din acest raport un material anual, care să ajungă la toate persoanele interesate de industria de co-working din Romania,” a spus Bogdan Mariniuc, manager aSpace Co-Working.
Raportul prezintă și rezultatele unui sondaj de opinie care indică faptul că peste 70% dintre respondenți sunt familiarizați cu conceptul de co-working, însă doar 44% dintre ei au lucrat într-un astfel de spațiu. Întrebați despre motivul pentru care nu au mai lucrat în această perioadă dintr-un co-working, 31% au răspuns că nu au mai lucrat din cauza pandemiei, 15% pentru că și-au pierdut locul de muncă, iar 9% au invocat imposibilitatea acoperirii costului unui abonament.
”Argumentele în favoarea spațiilor de lucru flexibile au devenit și mai solide acum, după pandemie. Împuternicirea angajatului și dorința oamenilor de a lucra mai aproape de casă (sau, cel puțin, de a avea un timp de tranzit mai scurt) a susținut creșterea spațiilor flexibile încă dinaintea declanșării pandemiei. Cu toate că în acest moment pot exista riscuri de business pentru spațiile de tip flexibil, faptul că proprietarii oferă chiriașilor flexibilitate cu privire la durata contractelor constituie un avantaj care ar putea favoriza mai departe evoluția spațiilor flexibile într-o lume post – covid”, a menționat Silviu Pop, Head of Research la Colliers International Romania:
aSpace Co-working and Serviced Offices este unul dintre principalii operatori de spații de co-working din România, operând în prezent trei spații și peste 3.000 m² de birouri. Compania a luat naștere la începutul anului 2018, din dorința de a crea un mediu de lucru potrivit pentru antreprenorii și frelancerii din România. Cele trei hub-uri oferă atât spații de co-working, cât și birouri private, iar în jurul lor s-a dezvoltat o comunitate de oameni activi, din diferite domenii, dar care împărtășesc același spirit antreprenorial și dorință de muncă.
Pentru a descărca raportul complet, vă rugăm să accesați ASPACE_RAPORT DE PIAȚĂ _ H1 2020.
aSpace Co-working and Serviced Offices
Adresa: Băneasa Business Center, Et. 6, Șos. București-Ploiești, Nr. 19-21, Sector 1, București
Website: www.aspace.ro
Email: office@aspace.ro
Persoană de contact: Bogdan Mariniuc
Mobil: 0757 086 101
Email: bogdan.mariniuc@aspace.ro